Montenegro | steden & dorpen | bezienswaardigheden | natuur & nationale parken | vakantie | vervoer | reisinfo | weer | links

Montenegro weer & klimaat

Voor veel vakantiegangers is het weer en klimaat een doorslaggevende punt voor het boeken van een vakantie. Logisch natuurlijk, want wie zit nu op regen en koude gure dagen tijdens zijn vakantie te wachten. Het klimaat van Montenegro leent zich perfect voor een aangename zonvakantie tijdens de hoogzomermaanden. De temperaturen liggen er iedere dag zo hoog dat je heerlijk op het strand kunt genieten van de Montenegrijnse zon. Het leuke van Montenegro is dat als je even wat verder het binnenland inrijdt de temperaturen een behoorlijk stuk lager liggen dus je kunt gemakkelijk aan de hitte ontsnappen.

Montenegro bezienswaardigheden

Montenegro heeft veel te bieden als het gaat om bezienswaardigheden, attracties, fraaie dorpen en overweldigende natuur.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft een top tien voor Montenegro samengesteld:
Montenegro bezienswaardigheden top 10

Het klimaat van Montenegro

Het klimaat van Montenegro valt grofweg in twee stukken te delen. Het kustgelegen deel van Montenegro heeft een mediterraan klimaat terwijl de andere delen van het land een gematigd maritiem klimaat hebben.
Het mediterrane klimaat rondom de kustregio van Montenegro kenmerkt zich door de droge warme zomerperiode en de milde winters. Het verkoelende effect van de Adriatische Zee op dit deel van Montenegro zorgt ervoor dat de zomermaanden er aangenaam zijn zonder dat het er echt heel heet wordt. Toch kan het voorkomen dat het kwik ver boven de dertig graden Celsius zal uitkomen. Op deze dagen kun je het beste een schaduwrijke plaats in de omgeving van de zee opzoeken.
De andere delen van Montenegro hebben een gematigd maritiem klimaat. Er kunnen milde tot koude winters voorkomen en de zomers zijn er over het algemeen erg zacht. Het verschil in de winterperiode heeft voornamelijk te maken met de ligging van een bepaalde plaats of stad. Hoger gelegen steden hebben een lagere gemiddelde temperatuur dan lagergelegen plaatsen. De gemiddelde neerslag is in heel Montenegro vrij hoog, alleen in de zomermaanden is er een duidelijk dip te zien.

Zomerzon in Montenegro

De gemiddelde dagtemperatuur tijdens de hoogzomermaanden rondom de Baai van Kotor en langs de Adriatische kust ligt net iets onder de dertig graden Celsius. In de binnenlanden en dan zeker in de hoger gelegen delen ligt de gemiddelde temperatuur ongeveer tien graden lager. Ben je van plan om de binnenlanden van Montenegro te gaan bezoeken, dan heb je dus wat dikkere kleding nodig. De gemiddelde neerslagcijfers zijn gek genoeg in heel het land min of meer wel gelijk. Plaatsen die centraal in Montenegro liggen zoals Podgorica, Cetinje en Niksic hebben iets hogere gemiddelde dagtemperaturen. De gemiddelde dagtemperatuur ligt hier net iets boven de dertig graden Celsius. De gevoelstemperatuur is hier zelfs nog enkele graden hoger vanwege het ontbreken van verkoelende zeewind. Het beste kun je de zomers dus doorbrengen ergens in de buurt van een badplaats. De zeetemperatuur zal in de zomermaanden ergens tussen de drientwintig en vijfentwintig graden liggen.

Aangename lentemaanden

Zijn de zomers in Montenegro te heet voor je, dan kun je het beste een vakantie in het voorjaar plannen. De kans op langdurige neerslag is er dan iets hoger met temperaturen die tussen de twintig en achtentwintig graden Celsius is het er erg aangenaam. En bijkomend voordeel van Montenegro in de lente bezoeken is dat het er minder druk is. Dit is met name prettig in de meest toeristische plaatsen van het land. Toch heb je in de lentemaanden ook kans op temperaturen boven de dertig graden Celsius. De zonnekracht zal dan echter minder sterk zijn dan in de zomer.

Koele en koude wintermaanden

In de zomermaanden ligt het verschil tussen de kustregio en de rest van Montenegro ongeveer tien graden uit elkaar. In de wintermaanden is dit verschil nog iets groter. Langs de kust daalt het kwik vaak niet verder dan een graadje of acht boven nul. In het heuvelachtige binnenland zijn temperaturen van acht graden onder nul zeker geen uitzondering. Dit is natuurlijk niet zo gek als je bedenkt dat een groot deel van Montenegro bergtoppen heeft die boven de tweeduizend meter boven zeeniveau uitsteken. In de binnenlanden zal de neerslag in de winterperiode vaak als sneeuw of natte sneeuw naar beneden komen.
In het noordoostelijke deel van Montenegro heb je kans op de Bora wind. Deze harde valwind heeft een negatieve invloed op het klimaat van Montenegro. De Bora wind is slecht te voorspellen en kans soms zelfs gevaarlijk zijn.

Microklimaten

Door het gevarieerde landschap van Montenegro komen er in het land verschillende microklimaten voor. Denk niet dat je ergens een tropisch regenwoud klimaat of een steppeklimaat tegenkomt, maar op sommige verscholen plaatsen in het binnenland is het klimaat duidelijk anders dan in de andere delen van Montenegro. Dit is vaak te zien aan andere vegetatie die hier voorkomt.

Neerslag

De gemiddelde jaarlijkse neerslag in Montenegro is zo groot dat het tot de natste landen van Europa behoort. Van oktober tot en met april regent het in Montenegro ongeveer de helft van alle dagen en dan zijn het ook nog stevige buien. Deze periode is ook veel minder geschikt om een reis naar Montenegro te maken. Het verklaart natuurlijk wel waarom Montenegro een bijzonder groen land is. Juli en augustus zijn normaal gesproken de droogste maanden van het jaar. Toch is de kans aanwezig dat ook in deze periode een buitje zal vallen. De hevigheid van deze buien is echter veel minder groot dan in de rest van het jaar.

Klimaattabel voor Montenegro

De gegevens in onderstaande tabel zijn een gemiddelde voor de kustplaatsen van Montenegro. Landinwaarts is het in de laaggelegen gebieden warmer in de zomermaanden, voor de berggebieden geldt voor het hele jaar dat de temperaturen een flink stuk lager liggen. Ook kan het neerslagpatroon en de hoeveelheden neerslag op jaarbasis flink afwijken van de langjarige gemiddelden voor de kuststreken van Montenegro. Wil je specifieke klimaatinfo per plaats in Montenegro zien? Bezoek dan klimaatinfo Montenegro.

 

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum
temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari 8 C 0 C 4 uur 13 dagen 160 mm 14 C
februari 9 C 2 C 4 uur 12 dagen 147 mm 14 C
maart 13 C 4 C 5 uur 13 dagen 130 mm 14 C
april 17 C 7 C 6 uur 13 dagen 125 mm 15 C
mei 22 C 11 C 8 uur 11 dagen 81 mm 18 C
juni 25 C 14 C 9 uur 9 dagen 62 mm 21 C
juli 29 C 17 C 11 uur 6 dagen 34 mm 24 C
augustus 29 C 17 C 10 uur 7 dagen 52 mm 25 C
september 25 C 14 C 8 uur 9 dagen 100 mm 23 C
oktober 20 C 10 C 6 uur 10 dagen 136 mm 20 C
november 14 C 6 C 4 uur 14 dagen 181 mm 17 C
december 9 C 2 C 3 uur 14 dagen 170 mm 15 C
Met dank aan klimaatinfo.nl - d Nederlandstalige klimaatsite

Beste reisperiode

De beste periode om een reis naar Montenegro te maken is tijdens de zomermaanden. In deze periode heb je de grootste kans op aangenaam vakantieweer en is de kans op langdurige neerslag het kleinst. Het nadeel van een vakantie in deze periode is dat het de drukste periode van het jaar is. De meest toeristische plaatsen zullen overlopen worden door toeristen en de stranden kunnen behoorlijk druk zijn waardoor het moeilijker is om een goed plaatsje te bemachtigen. Wil je Montenegro liever in alle rust ontdekken dan zijn de maanden mei en juni de ideale maanden. De gemiddelde dagtemperatuur ligt er dan wel iets lager en de kans op langdurige neerslag is iets hoger.

Meer info over Montenegro

De volgende sites bieden goede tips en informatie over Montenegro:
Montenegro in 24 foto's
Montenegro in n dag
Montenegro informatie
Montenegro weer & klimaat
bijzondere plaatsen in Montenegro
mooiste dorpjes in Montenegro
steden in Montenegro

alle rechten voorbehouden - Mediajam i.s.m. Silver Media - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy